{ "title": "Su Ayısı", "image": "https://www.ayi.gen.tr/images/su-ayisi.jpg", "date": "21.01.2024 10:30:42", "author": "Sepide", "article": [ { "article": "Su ayısı, omurgasızlar familyasından olan mikroskobik bir canlıdır. Dört çift kısa bacağı ve sakal hayvancığı olarak da bilinen su ayısı görünüşü ayıya benzediği için bu ismi almıştır. Silindir şekline bir vücudu olan su ayısı tam olarak belirgin olmayan kafa yapısına sahiptir. Su ayısının boyu 0.3 milim ile 0.5 milim arasında değişmektedir. Ancak nadir şekilde 1 milim üzerinde olanlarına da rastlanabilmektedir. Su ayısının vücudundaki hücrelerin sayısı her zaman sabittir. Bununla birlikte solunum için organı da bulunmamaktadır. Özel bezlerle bu işi gördükleri düşünülmektedir. Su aygırları erkek ve dişi olarak ayrılmaktadırlar. Genel besinleri bitki olan su ayıları zaman zaman bakterilerle de beslenmektedirler.

Su ayıları pek çok ilginç özelliğe sahiptirler. En zor hava şartlarında dahi yaşayabilmektedirler. Okyanusların derinliklerinde ve en yüksek zirvelerde dahi yaşayabilen bu canlılar -200 derece soğuğa dahi dayanabilmektedir. Bunların yanı sıra su ayısı radyasyona da dayanıklıdır. Normal hayvanlara nazaran 1000 kat daha radyasyona karşı koyabilen su ayısı, ağır gama ışınları ve iyonlara karşı da dayanıklı durarak hayatta kalabilmektedirler. Normal koşullarda 10 GY derecesindeki gama ışını insanlar için ölümcül olurken, su ayısı 5000 GY gama ışınına dayanabilmektedir. Tüm bu olağan dışı koşullarla birlikte su ayısının uzayda bile yaşayabildiği deneylerle ve araştırmalarla kanıtlanmıştır. Su ayısı özel yaşam özellikleri nedeniyle birçok araştırmaya malzeme olmuştur.

Su ayısı saydam yapılı bir eklem bacaklıdır. Sürekli su isteyen bu canlılar, yazları susuzluktan normal boylarından daha küçük hale gelmektedirler. Ancak tek damla su ile büyüyerek tekrar eski hallerini alabilmektedirler. Su ayısının genel yaşam alanları denizlerdeki kabuklu canlıların üstleri, deniz hıyarlarının dokungaçları, kumların arası ve yosunlardır.
" } ] }